Марс – червената планета. Четвъртата планета от Слънчевата система. Ето какво представлява повърхността на Марс заснета от марсоходите на НАСА.
Осеяна с камъни, планини, пясък, пустини, долини и полярните шапки. Няма живот. Голяма част от повърхността на Марс е равнинна. Най-гладките места в слънчевата система. На Марс се намира най-високият планински връх в Слънчевата система – Олимп. Висок 27 км. Това е било в миналото вулкан, станал толкова висок поради малката гравитация.  Вижте тези канали
В миналото погрешно се е смятало, че тези канали са плод на марсианска цивилизация.
Периодът на завъртане и смяната на годишните времена на Марс много наподобяват земните.


Диаметърът на Марс е почти двойно по-малък от земния.  6760 км.
Марс е по-малко плътен от Земята, притежава едва 15% от нейния обем и само около 11% от нейната маса.
Червеникаво-кафявият цвят на планетата се дължи на наличието на железен оксид, по-познат като ръжда. Затова я наричат червената планета.
Марс се завърта около оста си за 24 часа и 39 минути – това е и продължителността на едно денонощие, което съвсем малко се различава от земното.
Планетата прави една пълна обиколка около Слънцето за 687 земни дни - това е продължителността на една марсианска година. Орбитата е елипсовидна.
Атмосферата на Марс е изключително рядка: Налягане е едва 0,75%, от земното, тоест 133 пъти по-малко.
Марсианската атмосфера се състои от 95% въглероден диоксид, 3% азот, 1,6% аргон, кислород 0.13%, докато на Земята той е 21%. Тоест въздуха не става за дишане. Ветровете на повърхността на Марс обикновено са леки, със скорост от около 10 km/h. Марсианските ветрове имат 100 пъти по малка сила, поради ниската плътност на атмосферата.
силата на гравитацията на Марс е само 38% от тази на Земята. ако човек застане на Марс, той ще се почувства  доста по-лек. Ако хвърлите камък, той ще падне на повърхността доста по-бавно отколкото на Земята.

Марс е по далеч от слънцето, отколкото Земята. средно 1,5 пъти по-отдалечен
Средното разстояние от Марс до Слънцето е около 227 млн км, а земята е отдалечена на 151 млн. км
Той получава около 40% от енергията, която получава Земята. климатичните условия на планетата са твърде сурови - средната температура -60°C, като през денонощието тя силно се изменя. През деня на екватора през лятото температурата е около 0°C, а през нощта рязко спада до -90°C, на полюсите до -130
Ядрото на Марс съдържа по – малко желязо от земното.  За разлика от земното ядро, което е разтопено, ядрото на Марс е твърдо, няма вулканична дейност.
На Марс днес няма вулкани, постепенно те са изстинали и Марс днес представлява една вкамененост. Няма магнитно поле, слънчевия вятър е отвял атмосферата, Марс се къпе в радиация.
Предполага се, че в миналото ядрото е било разтопено, Марс е имал течаща вода, атмосферата е била по плътна, а температурата по – висока. Водата е задължително условие за живота на растенията и животните.
Ако на Марс някога е имало течаща вода, възможно е и да са съществували живи организми.
Има косвени доказателства, че на Марс е имало течаща вода. В момента има замръзнала вода на полюсите.
Марс има два естествени спътника: Фобос и Деймос, те са малки, дължина около 20 км и не са с кръгла форма. Вероятно са бивши астероиди, уловени от гравитационното поле на планетата и останали в орбита около нея.
През 2004г на Марс НАСА изпраща два марсохода – Спирит и Опъртюнити
Мисията е изключително сложна поради голямото разстояние, ниските температури и, че сигнала пътува до земята 20 минути. Те са направили задълбочени проучвания на почвата, атмосферата и са изпратили хиляди снимки с висока резолюция.  Предвидени са да работят 90 дена, но единият работи чак до 2018г
Към момента там има по модерен марсоход, струващ милиарди долари. Казва се Кюриосити. Той е пет пъти по-тежък и два пъти по-широк от Спирит и Опъртюнити
Носи със себе си десет пъти по-масивно научно оборудване.
Благодаря за вниманието

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok