Летописна книга

През 1990-1991г. ЕСПУ “Никола Йонков Вапцаров” се разделя на Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ от първи до осми клас и Фирмена гимназия „Българска роза“ от девети до единадесети клас. Така създадената гимназия става пряк наследник на Първа Политехническа гимназия /едно от първите светски средни училища в Казанлък/. Разкриват се паралелки в направления със засилено изучаване на биология, химия, музика и български език.

Учениците от духовия оркестър посещават и изнасят концерти в Дания, Франция и Италия. Създаден е джазов сектет, който няколко поредни години печели призово място в конкурса “Златната Диана” гр. Ямбол. Музикалните паралелки разработват и изнасят много продукции, концерти и жънат големи успехи в България и в съседни балкански държави Сърбия, Македония, Гърция и Турция.

През пролетта на 1991г. е осъществено побратимяване с лицея „Албер Камю“ от град Нант, Франция. Полага се началото на едно ползотворно сътрудничество между двете учебни заведения. Ученици и ръководители на гимназията многократно са домакини на френски групи от лицея “Албер Камю”.

В следващите години гимназия “Българска роза“ има успехи в областта на химията, биологията, философията и спорта. Взима се активно участие в регионални и национални олимпиади по биология и химия, а също и в националния кръг на олимпиадата по руски език.

През учебната 1994-1995г. профилираните паралелки с биология и химия са преобразувани в общообразователни. Остават профилираните паралелки с музика и хореография, които през годините участват в регионални тържества и национални конкурси и печелят първи места.

През учебнатата 1997-1998г. е разкрита нова паралелка със засилено изучаване на вид спорт, което повдига спортните успехи на гимназията в града и региона.

1998г. е нов етап в развитието на гимназията. Учебната година е открита от госпожа Нели Пенчева, новоназначен тогава и настоящ директор. Сформирани са три нови паралелки със засилено изучаване на български език и литература, биология и спорт. Разкрита е и паралелка девети клас с вечерна форма на обучение.

От 2000г. гимназията носи името на бележития ни съгражданин и голям български композитор академик Петко Стайнов. Разкриват се нови паралелки с природоматематически профил – информатика и информационни технологии, биология и здравно образование. С дарени от учители и ученици средства е поставена паметна плоча пред родния дом на народния будител Иван Чорев.

Училището се развива в крак с новите тенденции за съвременно информационно общество. С увеличаване на интереса към съвременните компютърни технологии и екологията приемът на ученици през следващите години нарства все повече. През 2005 година в гимназия “Академик Петко Стайнов“ се открива още един компютърен кабинет, оборудван с мощни компютри, скенер, лазерен и мастилено-струен цветен принтер. На официалната церемония присъстваха началника на РИО град Стара Загора, представители на областната и общинска администрация. Изградена е локална компютърна мрежа с високоскоростен Интернет.

Профилирана Гимназия “Академик Петко Стайнов” е училище преминало през перипетиите на много съдбовни исторически промени в нашето общество. Променили са се традициите му, името му, статута му, но винаги е оцелявало и доказвало себе си!

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok